Naše usluge

Ustanova smo specijalizirana za oralnu kirurgiju, naprednu dentalnu implantologiju i estetsku stomatologiju i kod nas sve stomatološke usluge možete obaviti na jednom mjestu.

Parodontologija

Stručnom terapijom i pravilnom higijenom do zdravog osmijeha.

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi očuvanjem zdravlja zubnog mesa, kosti i ligamenta koji čine funkcijsku potporu zuba. Razlikujemo upalu zubnog mesa (gingivitis) i upalu koja uz zubno meso zahvaća i okolnu kost (parodontitis). Procjenjuje se da 10-15% ljudi u svijetu ima neki oblik parodontitisa, a preko polovice odraslih osoba ima određeni problem sa zubnim mesom. Simptomi koje ne smijemo ignorirati su krvarenje i oticanje zubnog mesa, klimavost zubi, otežano žvakanje i neugodan zadah.

Više čimbenika može utjecati na nastanak parodontitisa, poput loše oralne higijene, genetike, sistemskih oboljenja, pušenja i lokalnih faktora. Već dugi niz znamo da parodontitis doprinosi razvoju sistemskih bolesti poput dijabetesa, ateroskleroze, srčanih bolesti pa čak se može dovesti u vezu i s preuranjenim porođajima.

Liječenje parodontitisa

Parodontnu bolest je u današnje vrijeme moguće zaustaviti na stupnju u kojem smo ju zatekli. Prvi korak u liječenju parodontne bolesti je postavljanje dijagnoze. Nakon postavljene dijagnoze pacijent kreće s inicijalnom terapijom koja za cilj ima odstranjivanje patogenih bakterija koje utječu na nastanak parodontitisa. Terapija se izvodi ultrazvučnim i mehaničkim čišćenjem, kemijski i laserom. Uz samu terapiju pacijent prolazi ‘trening’ o pravilnoj oralnoj higijeni.
Nakon inicijalne terapije do izražaja dolazi važnost suradnje pacijenta jer je održavanje pravilne higijene ključan faktor za uspjeh terapije. Pacijent dolazi na učestale kontrole (potporna terapija) kako bi se na vrijeme procijenili i prevenirali potencijalni faktori rizika koji mogu utjecati na uspjeh terapije.
U određenom broju slučajeva u terapiji parodontnih džepova može se koristiti PRF protokol. Za potrebe protokola u ordinaciji se pacijentu vadi minimalna količina krvi iz koje dobivamo prirodni preparat bogat faktorima rasta koji potiču cijeljenje i regeneraciju zubnog mesta i okolne kosti.
U slučaju nezadovoljavajućeg ishoda inicijalne terapije, pristupa se kirurškim metodama zbrinjavanja parodontitisa.

Parodontna mikrokirurgija
Zahvati parodontne mikrokirurgije mogu se koristiti u terapiji parodontitisa, ali i u svrhu estetskih potreba pacijenta.

Produljenje kliničke krune zuba
U slučaju kada je u osmijehu velika vidljivost zubnog mesa, a prednji zubi djeluju kratki i mali, ponekad je uzrok previše zubnog mesa koje prekriva caklinu zuba. Tada se kirurški odstranjuje suvišan dio zubnog mesa što omogućuje vidljivost cijele krune zuba. Samim time zub izgleda duže i estetski ljepše.

Prekrivanje recesija gingive
Problem s kojim nam se pacijenti često javljaju su ogoljeli zubni vratovi tj. povlačenje zubnog mesa (recesija). Ogoljeli zubni vratovi mogu se prekriti malim transplantatom zubnog mesa uzetog s nepca i postavljenog na samu recesiju. Takav zahvat traje samo sat vremena i provodi se u lokalnoj anesteziji. Na taj način se rješava problem estetike, ali i preosjetljivosti te zaštite ogoljelog korijena zuba.

Dogovorite pregled

Jednostavno zakažite termin u našoj ordinaciji putem kontakt obrasca