Kada je pravo vrijeme za zubne implantate?

Kada je pravo vrijeme za

Gubitak zuba kod većine ljudi uzrokuje određeni šok, pa i tugu. No, veliki broj njih se (pre) brzo ipak pomiri sa situacijom i zaključi da nadomještanje izgubljenog zuba nije prioritet dok god ne narušava osnovnu estetiku osmijeha. I tako, zbog neznanja i/ili ignoriranja situacije, nastaju veće dentalne komplikacije. 

Iako nam se čini kako imamo puno zubi i kako nedostatak jednog ili dvoje njih sigurno neće napraviti veću štetu vrlo brzo ćemo se uvjeriti upravo u suprotno: dovoljno je da jedan zub nedostaje kako bi se narušio cijeli zubni luk i ugrozilo zdravlje susjednih zubi. Naime, zubi su tako posloženi da svaki od njih ima kontakt sa susjednim zubom, kao i sa zubom u suprotnoj čeljusti. Svi zubi međusobno komuniciraju i raspoređuju žvačnu silu. Dođe li do gubitka i samo jednog zuba, zubi koji ga okružuju gube oslonac i pomiču se prema praznom prostoru, a između tog prostora i zubnog mesa stvara se pogodan prostor za razvoj bakterija, plaka i kamenca, što opet na duže staze može izazvati i opasnu paradontozu i gubitak ostalih zubi. Isto tako se i zubi iz suprotne čeljusti spuštaju prema praznom prostoru te cjelokupni zagriz gubi na stabilnosti.

Kao što se kuća gradi od temelja tako i u modernoj stomatologiji zubni implantat služi kao temeljni nosač novog zuba. I kao što postojanost kuće ovisi o kvaliteti temelja tako i postojanost novog osmijeha ovisi o kvaliteti implanto-protetskog nadomjestka. 

Implantat je mali vijak koji imitira izgubljeni korijen zuba; kirurški ga se fiksira u čeljusnu kost te se na njega pričvršćuje nova krunica zuba. Za što uspješnije srastanje implantata u čeljusti presudna je što kvalitetnija čeljusna kost. Zbog toga treba imati na umu kako se čeljusna kost relativno brzo povlači s mjesta gdje više nema zuba, a kada se jednom povuče teško se može nadomjestiti. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se savjetuje brza reakcija kod nadomještanja izgubljenog zuba – što se duže čeka to je veći rizik za nepovratnim gubitkom čeljusne kosti, a samim time i za implantološkim rješenjem. 

Sami (kvalitetni) implantat je napravljen od titanskog ili cirkonskog materijala koje je naše tijelo lako prihvaća. Ovdje je važno napomenuti da na tržištu postoje velike razlike u kvaliteti implantata, pa Vam savjetujemo da obraćate pozornost samo na one s provjerenom Premium kvalitetom i dokazanim statusom top proizvođača na tržištu. 

U našoj ordinaciji, uz Premium implantate (Astra Tech, MIS, Straumann), našim pacijentima na raspolaganju stoji i Premium oralni kirurg i certificirani partner za Dentsply Sirona (Astra Tech), Straumann, Nobel i MIS implantološke sustave: cjelokupni pregled i zahvat u rukama su našeg iskusnog oralnog kirurga kojem je dovoljno 30 minuta za bezbolan i siguran implantološki zahvat. Na pravom ste mjestu za vratiti zub(e).