Prikaz slučaja – Rekonstrukcija zubi uslijed parodontitisa

U našu ordinaciju je došla pacijentica koju muče posljedice kroničnog parodontitisa. Uslijed gubitka potpornih struktura zuba došlo je do povlačenja zubnog mesa, što je kao posljedicu ostavilo prazne prostore između zuba – crne trokute. Ako su takvi prostori prisutni, pacijenti se često žale na zapinjanje hrane i šuškanje prilikom govora, a većini predstavlja i ozbiljan estetski problem.

Dobrom kontrolom parodontitisa takvo stanje se može zaustaviti, ali na žalost ne postoje predvidljivi zahvati kojima se takav gubitak volumena zubnog mesa između zuba može rekonstruirati kirurški i nadomjestiti novim volumenom zubnog mesa.

Jedino rješenje za problem crnih trokuta je zatvaranje prostora preoblikovanjem zuba. Nekoliko je opcija kojima se taj problem može riješiti. Krunicama na zubima koji su najviše zahvaćeni ovim problemom može se promijeniti oblik i boja zuba te zatvoriti prostor između zuba, međutim za izradu krunica potrebno je značajno brusiti zube, pogotovo u slučajevima kada je prisutan velik gubitak potpornih struktura zuba uslijed parodontitisa.

Keramičke ljuskice zahtijevaju puno manje brušenja i predstavljaju minimalno invazivno rješenje u ovakvim slučajevima, ali zbog povlačenja zubnog mesa ostali su ogoljeni korjenovi zuba gdje bi se te ljuskice trebale cementirati. Cementiranje ljuskica na površinu korijena nije najbolje rješenje i dugoročno nije uspješno kao u slučajevima kada se ne cementiraju na površinu korijena.

Treća opcija je preoblikovanje zuba kompozitnim ispunima – kompozitne ljuskice. Kompozitne ljuskice ne zahtijevaju brušenje zuba i time su najpoštednija metoda rješavanja ovog problema. U usporedbi s keramičkim ljuskicama, kompozitne ljuskice su najčešće estetski manje uspješne, a izuzetno tehnički zahtjevne za izradu i ovise o spretnosti liječnika koji ih radi. Međutim, uz pomoć vrhunskog materijala za izradu kompozitnih ljuskica, pažljivom metodom direktne izrade u ustima pacijenta i detaljnim protokolom poliranja, kompozitnim ljuskicama može se dobiti vrhunski estetski rezultat.

U ovom slučaju pacijenticu su mučili crni trokuti između zuba, međutim htjela je zadržati prirodan oblik i boju zuba. Bilo koja metoda koja uključuje brušenje zuba zbog toga je isključena i jedina opcija koja je ostala jest izrada kompozitnih ljuskica i zatvaranje prostora između zuba.

Uz pažljivu kontrolu uvjeta rada, u ordinaciji smo direktno u ustima pacijentice izradili kompozitne ljuskice. Posebnu pozornost smo dali posebnim karakteristikama boje prirodnih zuba pacijentice kao što su bijele pjegice, jantarne opalescencije i transparencije, koje smo htjeli replicirati s kompozitnim materijalom kako bismo dobili što prirodniji izgled.

Također, izuzetno je bitno oblikom restauracije osigurati adekvatne uvjete za čišćenje, pogotovo kod pacijenata s parodontitisom, kako bi se parodontitis mogao dugoročno držati pod kontrolom. Rezultat je zatvaranje prostora između zuba bez brušenja, zadržan izgled i oblik zuba, osigurani uvjeti za čišćenje i održavanje te sretna i zadovoljna pacijentica jer smo sve zahtjeve uspješno ispunili.

Nakon razgovora s pacijenticom o mogućnostima rekonstrukcije zuba, odlučili smo se za izradu kompozitnih ljuskica, bez brušenja zuba.

Uz pomoć najboljih materijala uspjeli smo ispuniti želje i očekivanja pacijentice, zadržali smo prirodan izgled zuba. Rezultat je predivan osmijeh koji izgleda prirodno.

Rezervirajte termin i informirajte se o mogućnostima rekonstrukcije zubi uslijed parodontitisa.