Krvarenje zubnog mesa ili Gingvitis

Krvarenje desni može biti simptom i pokazatelj nekoliko problema s oralnim zdravljem. Ako se redovito suočavate s krvarenjem desni, to može ukazivati na sljedeće posljedice:

Gingivitis: Najčešći uzrok krvarenja desni je upala zubnog mesa, poznata kao gingivitis. Gingivitis je početna faza parodontalne bolesti koja se javlja zbog nakupljanja plaka na zubima. Krvarenje desni jedan je od ranih simptoma gingivitisa, zajedno s crvenilom, oteklinom i osjetljivošću desni.

Parodontitis: Ako se gingivitis ne liječi, može se razviti u ozbiljniju parodontalnu bolest, poznatu kao parodontitis. Parodontitis je infekcija potpornog tkiva zuba i može dovesti do povlačenja desni, gubitka kosti i eventualnog gubitka zuba.

Loša oralna higijena: Nedovoljna oralna higijena, uključujući nepravilno četkanje i nekorištenje zubnog konca, može uzrokovati nakupljanje plaka i kamenca, što dovodi do iritacije i krvarenja desni.

Sistemski zdravstveni problemi: Ponekad krvarenje desni može biti povezano s drugim zdravstvenim stanjima, poput nedostatka vitamina C ili K, dijabetesa, leukemije, hormonskih promjena (npr. tijekom trudnoće) ili uporabe određenih lijekova.

Osjetljivost zuba: Krvarenje desni može uzrokovati povlačenje desni, otkrivajući korijene zuba i izazivajući osjetljivost na toplo, hladno ili slatko.

Natečeno zubno meso koje krvari znak je upale desni, poznate kao gingivitis.

Glavni simptomi gingivitisa

Glavni simptomi gingivitisa uključuju:

Natečenost desni: Desni mogu izgledati natečeno i crveno umjesto zdravo ružičasto.

Krvarenje desni: Prilikom četkanja zuba ili korištenja zubnog konca može se primijetiti krvarenje desni.

Osjetljivost ili bol: Desni mogu postati osjetljive na dodir ili pritisak, posebno tijekom četkanja zuba ili konzumiranja hrane.

Loš zadah: Gingivitis može rezultirati lošim zadahom, poznatim kao halitoza.

Gingivitis je rana faza bolesti desni koja se može razviti ako se bakterijski plak ne ukloni redovitim čišćenjem zubi.

Ako se gingivitis ne liječi, može napredovati u ozbiljniji oblik bolesti desni odnosno u parodontitis, koji može uzrokovati trajno oštećenje zubnog tkiva i gubitak zuba.

Važno je rano prepoznati krvarenje desni i poduzeti mjere za liječenje i prevenciju daljnjih problema.

Redovito održavanje dobre oralne higijene, uključujući pravilno četkanje zuba, korištenje zubnog konca i redovite posjete stomatologu, ključno je za održavanje zdravlja desni i sprečavanje ozbiljnijih posljedica.

Ne zanemarujte simptome gingivitisa – poduzmite prve korake, obratite se stomatologu jer se gingvitis uspješno liječi.

Važno je prepoznati krvarenje desni kao problem, reagirati i poduzeti mjere za liječenje i prevenciju daljnjih problema.

U našoj ordinaciji uspješno liječimo gingvitis.
Obratite nam se i zakažite prvi termin.