Mislim da imam parodontitis, što sad?

Parodontitis je najčešće podmukla bolest za koju pacijenti niti ne znaju da je imaju, ali ipak neki pacijenti mogu prepoznati simptome koji su rani znakovi parodontitisa. 

Krvarenje prilikom četkanja zuba ili prilikom korištenja konca, interdentalne četkice ili oralnog tuša, pogotovo kada se oni ne koriste redovito, prvi je znak nekakve upale zubnog mesa. Ta upala može biti ograničena samo na zubno meso bez zahvaćanja potporne strukture zuba (parodontnog ligamenta i potporne kosti) i ta se bolest zove gingivitis. 

Upaljeno zubno meso je otečeno, crveno-ljubičaste boje i na blage iritacije reagira krvarenjem. Kod pušača je krvarenje slabijeg intenziteta zbog lokalnog učinka duhanskog dima na zubno meso, stoga pušači rjeđe prepoznaju prve znakove upale. 

Kako izgleda terapija gingivitisa?

Pregledom u ordinaciji doktor dentalne medicine lako može prepoznati gingivitis i na vrijeme predložiti adekvatnu terapiju. Na sreću, terapija gingivitisa je jednostavna i sastoji se od detaljnog čišćenja zubnog plaka i kamenca. U blažim slučajevima jedan tretman je dovoljan za liječenje, međutim ako je upala intenzivnija, potrebno je nekoliko puta detaljno čistiti. Uz čišćenje doktor dentalne medicine ukazat će pacijentu gdje griješi prilikom vođenja oralne higijene i preporučit će sva potrebna sredstva za oralnu higijenu.

Koji su simptomi parodontitisa?

Ako se gingivitis ne liječi, upala se najčešće proširi i na potporne strukture zuba i dolazi do gubitka potporne kosti zuba. U takvim slučajevima govorimo o parodontitisu. Simptomi parodontitisa u ranoj fazi isti su kao i kod gingivitisa, međutim uz oteklinu, crvenilo i krvarenje, može se javiti i neugodan zadah. 

Doktori dentalne medicine parodontitis malo teže prepoznaju u početnoj fazi, osim ako nemaju prethodnog iskustva u liječenju parodontitisa ili su specijalisti parodontologije. 

Za dijagnozu parodontitisa potrebno je detaljno analizirati RTG snimke i provesti posebne dijagnostičke postupke prilikom pregleda pomoću kojih se može ustanoviti gubitak potpornih struktura zuba. Stoga je iznimno važno, ako je ustanovljena upala zubnog mesa, detaljno pregledati stanje potpornih struktura zuba kako bi se parodontitis prepoznao u ranoj fazi. 

Kako izgleda terapija Parodontitisa?

Terapija je u takvim slučajevima vrlo slična kao i kod terapije gingivitisa i iznimno je uspješna. Parodontitis prepoznat u početnoj fazi (stadij I i II) zahtjeva manje zahvata i dugoročno su rezultati stabilni. Pacijenti ne gube na kvaliteti života, svi zubi ostaju očuvani i u funkciji te je cijena liječenja puno manja i ne zahtijeva opsežne rehabilitacije. 

Nažalost, parodontitis se najčešće prepozna kada se jave simptomi povezani s naprednim fazama bolesti, kao što je razmicanje zuba, klimavost (stadij III) ili gubitak zuba (stadij IV). Međutim, i uznapredovali parodontitis može se uspješno liječiti i nije osuda na mobilnu protezu, ali češće zahtijeva dodatne kirurške zahvate i rehabilitacije implantatima, krunicama ili mostovima.

Pacijent kojemu je jednom dijagnosticiran parodontitis zahtijeva češću i dugotrajniju kontrolu, svakih 3-4 mjeseca i od presudne je važnosti da se kontrolira kvaliteta oralne higijene kako bi se spriječilo daljnje napredovanje bolesti i na svaku reaktivaciju bolesti reagiralo na vrijeme. U našoj ordinaciji svi doktori i asistenti stručni su u edukaciji pacijenata o kvalitetnom vođenju oralne higijene i preporučit će vam sve potrebne tehnike i sredstva kojima ćete uspješno liječiti bolesti zubnog mesa.

Što mi je činiti?

Uspješnim liječenjem zaustavlja se progresija parodontitisa i zadržavaju zubi koji bi bez liječenja bili izgubljeni.

Važno je konzultirati se sa stomatologom kako biste utvrdili najbolji pristup liječenju parodontitisa koji je prilagođen vašem individualnom stanju.

Rana dijagnoza i liječenje parodontitisa ključni su za sprječavanje dugoročnih komplikacija. Ne zanemarujte simptome krvarenja desni – poduzmite korake i obratite se stomatologu. Za sva dodatna pitanja o liječenju parodontitisa, javite nam se i zakažite termin u našoj ordinaciji.