Myobrace aparatić – više od estetskog ispravljanje zubi kod djece

Myobrace sustav je skup naprava i terapijskih vježbi koje u svijetu djeluju više od 30 godina, a glavni cilj i zadaća je utjecati i ispraviti nepravilno disanje kod osobe/djeteta te na taj način utjecati na poremećaj zagriza i položaja zubi. Na taj način Myobrace ispravlja problem disanja, ortodontski problem kao i problem bilo kakve nepogodne navike koju djeca mogu razviti (infantilno gutanje, sisanje dude ili prsta, guranje usne između zubi itd.).

Myobrace sustav je terapijski pristup koji spada pod disciplinu miofunkcionalne ortodoncije – segment ortodoncije koji se bavi rješavanjem temeljnog problema malokluzije (poremećaj položaja zubi i zagriza) radije nego samo kozmetičkim rješenjem položaja zubi.

Cijela filozofija polazi od višestoljetnog istraživanja koje je pokazalo kako jedan od glavnih krivaca lošeg položaja zuba (stručno malokluzija) je neispravno disanje. Loše disanje kroz nos ili potpuno disanje kroz usta veliki su društveni problemi koji osim problema za zubima uzrokuju kod djece i brojna druga psihička stanja poput stresa, anksioznosti, poremećaja pažnje i brojnih drugih. Zato je jako bitno probuditi svijest roditelja o povezanosti disanja te posljedične koncentracije kisika u tijelu sa svim tim smetnjama.

O čemu se tu zapravo radi?

Sve polazi od usta gdje pravilno disanje kroz nos ( koje se odvija 0 – 24 h dnevno ) osigurava:

  • Pravilan položaj jezika na nepcu čime dolazi do konstantne sile koja osigurava pravilan rast i razvoj gornje i donje čeljusti uz pravilan razmještaj zubi
  • Pravilan i opušteni položaj usta i obraza čime nastaje protuteža sili jezika i time se opet osigurava pravilan rasta i razvoj gornje i donje čeljusti uz pravilan razmještaj zubi

Položaj zubi i rast čeljusti je određen i usmjeren preko svih okolnih mišića i mekih tkiva koji ih okružuju, stoga njihov pravilan obrazac i položaj koji je uspostavljen od najranije dječje dobi je esencijalan za optimalan rast i razvoj čeljusti i zubi.

Stoga, glavni cilj Myobrace terapije je uspostaviti:

  • Pravilno nosno disanje
  • Ispraviti položaj jezika
  • Osigurati ispravno gutanje
  • Osigurati ispravno držanje / zatvaranje usana i obraza

Tko je kandidat za terapiju Myobrace napravom?

Ako govorimo o terapiji miorehabilitacije popraćenoj pravilnim smještajem zuba i čeljusti, tada su idealan kandidat djeca, najbolje između 6. i 10. godine, koja još uvijek imaju potencijal rasta.

Ako govorimo samo o terapiji miorehabilitacije (terapija pravilnog disanja uz pravilan smještaj i trening mišića), tada se ona najnormalnije može raditi i kod odraslih osoba čime se postiže ispravno disanje, položaj mišića i mekih tkiva koji onda pak omogućuju veću stabilnost cijelog sustava nakon nošenja fiksnog aparatića.

Kako točno izgleda terapija Myobrace napravom?

Pacijent dobiva svoj trainer (napravu) koji mora nositi oko 2 sata dnevno (tijekom čega se izvode vježbe u trajanju od 10 do 15 minuta koje dobiva od svog terapeuta / doktora) i cijelu noć. Svaki mjesec pacijent dolazi na kontrolu kod svog odabranog doktora prilikom čega se radi reevaluacija stanja, prolazi se kroz stare vježbe i dobivaju se nove vježbe za kućno korištenje. Osim vježbi disanja, napredovanjem terapije, pacijent također dobiva i vježbe jezika, usana i gutanja.

Koliko traje terapija Myobrace napravom?

Na duljinu trajanja Myobrace terapijskog programa utječu:

  • Kooperativnost pacijenta i razumijevanje cilja terapije
  • Ozbiljnost pacijentove disfunkcije (problema) 
  • Dob zbog potencijala rasta
  • Ozbiljnost pacijentovog problema položaja zubi, čeljusti i zagriza

Iako je teško procijeniti koliko individualna terapija može trajati, većinu terapija stavljamo u okviru 2 godine.

Da li terapija Myobrace napravom znači da moje dijete neće morati nositi u budućnosti fiksni aparatić?

Ne, to ne znači to, ALI Myobrace terapijom smanjujemo potrebu za dugotrajnim i invazivnim ortodontskim terapijama koje uključuju multiplo vađenje zuba i / ili potrebu za ortognatskom kirurgijom kojom se kosti glave stavljaju na pravilan položaj u zagrizu.

Kod neke djece, ako se dovoljno rano krene te ako je terapija uspješno provedena uz veliku kooperativnost pacijenta, doista je moguće da Myobrace terapija bude i zadnja ortodontska terapija.

Osim toga, Myobrace kao terapija miorehabilitacije osigurava rješenje osnovnog problema malokluzije i time povećava stabilnost položaja zubi nakon terapije fiksnim aparatićem. Time sprječavamo da se zubi nakon ortodoncije jednostavno vrate u položaj prije ortodoncije čineći cijelu terapiju besmislenom. 

Stoga, Myobrace terapija NIJE alternativa fiksnom aparatiću, jer klasična ortodoncija osigurava pravilno razmještanje zuba, dok naglasak Myobrace sistema je na promjeni navika, funkcije, zdravlja i pravilnog disanja.

Što je bitno znati prije terapije Myobrace-om?

Bitno je isključiti bilo kakav centralni problem sa disanjem kao i bilo kakve opstrukcije u dišnom sustavu koje je prethodno potrebno eliminirati kod specijaliste.

Opstruktivna apneja u spavanju nastaje zbog opuštanja mišića ždrijela čime dolazi do zapadanja baze jezika i stražnjeg zida ždrijela te na taj način nastaje djelomično ili potpuno zatvaranje dišnog puta. Kao odgovor na nedostatak kisika u krvi, mozak budi čovjeka iz sna i omogućuje mu ponovno disanje. Na taj način kroz noć se javlja nekoliko epizoda buđenja zbog čega uglavnom čovjek nije u mogućnosti postići duboko stanje sna. Ako je zatvaranje dišnog puta samo djelomično, tada nastaje hrkanje.

Centralna apneja u spavanju nastaje zbog prestanka podražaja za disanje iz mozga u mišiće za disanje. Bolesnik također ima mnogobrojne epizode buđenja iz sna. Puno je rjeđi oblik od opstruktivne apneje. U podlozi su najčešće bolesti srca, moždani udar, tumor mozga.

Ako roditelj ili pacijent posumnja na bilo koji od ovih zdravstvenih problema, bitno je prvo obaviti dijagnostiku apneje kod specijaliste, uz zlatni standard cjelonoćne polisomnografije koja se sastoji od kontroliranog, kontinuiranog, cjelonoćnog praćenja bolesnika u bolničkim uvjetima, uz bilježenje niza parametara: moždane funkcije, pokreta očiju, protoka zraka kroz nos i usta, pokreta dišnih mišića, rada srca, količine kisika u krvi.

Ako imate pitanja o Myobraceu ili želite saznati više o tome je li vaše dijete kandidat za nošenje  Myobraceu, slobodno nas kontaktirajte.