Koji je postupak ugradnje dentalnih implantata?

Dentalni implantati su najbolji nadomjestak u slučaju nedostatka zuba. Na tržištu postoje mnogi proizvođači dentalnih implantata, stoga treba paziti da vaš doktor dentalne medicine koristi one proizvođače koji su znanstveno i klinički istraženi i provjereni te imaju dostupne sve komponente koji su potrebni za izradu protetskog dijela – krunice ili mosta. Među najpoznatijim premium proizvođačima su Straumann i Astra koje mi koristimo u svakodnevnoj praksi.

Dentalni implantat dio je koji je ugrađen u kost i služi kao nosač protetskog dijela kojeg pacijenti mogu vidjeti u ustima, a to su privremene krunice ili mostovi izrađene od akrilata i trajne krunice i mostovi izrađeni od odabranog materijala (metal-keramika, cirkon, cirkon-keramika ili potpuna keramika).

Kad su pogodni uvjeti za ugradnju implantata?

Ako pacijent već duže vrijeme nema neki zub i želi ga nadomjestiti implantatom, a uvjeti za ugradnju implantata su pogodni (adekvatna količina kosti), dogovara se termin ugradnje implantata. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolan i pacijent odmah nakon zahvata funkcionira normalno. Kada su uvjeti za to pogodni, može se odmah pristupiti izradi privremenog zuba te već idući dan pacijent dobije privremeni nadomjestak koji pacijentu ostaje 3 mjeseca do potpune integracije implantata s kosti. Ako uvjeti za izradu privremenog zuba nisu pogodni, pacijentu izrađujemo trajnu krunicu 3 mjeseca nakon ugradnje.

Dobije li pacijent privremene zube?

Ako pacijent ima zub koji je potrebno izvaditi, i uz to su uvjeti za ugradnju implantata pogodni, dentalni implantat se može ugraditi odmah nakon vađenja zuba. U slučaju da je stabilnost implantata zadovoljavajuća može se odmah pristupiti i izradi privremene krunice. Već idući dan pacijentu ugrađujemo privremenu krunicu koja ostaje 3 mjeseca. Nakon 3 mjeseca izrađuje se trajna krunica od odabranog materijala. Time se period bez zuba skraćuje na manje od 24 sata i pacijent u 2 posjete ima izvađen zub, ugrađen implantat i ugrađenu privremenu krunicu.

U slučajevima kada izrada privremenog zuba koji se ugrađuje na implantat nije moguća, a izgubljeni zub je u estetski vidljivom području, izrađujemo privremeni zub koji se oslanja na susjedne zube i time omogućavamo normalnu svakodnevnu funkciju pacijentima do trenutka izrade trajnog nadomjestka.

Slobodno nas kontaktirajte i dogovorite termin kako biste se posavjetovali s našim stručnjacima je li vaša dentalna situacija pogodna za ugradnju implantata te koje su vaše mogućnosti za najbolje i najbrže rješenje do novog osmijeha.