Zašto je „novo normalno“ oduvijek bilo normalno u stomatološkoj ordinaciji

Od izbijanja pandemije Korona virusa svijet više nije isti; nošenje maski, obavezna dezinfekcija ruku, socijalno distanciranje, rad od kuće, ograničeno kretanje i mnoge druge epidemiološke mjere su nam u vrlo kratkom roku drastično izmijenili sliku svakodnevice. Povezano s tim, porasla je i svijest ljudi o važnosti pranja ruku, kulturi kihanja i šmrcanja, kao i o jačanju imuniteta i prozračivanju prostora u kojem se boravi. Sve to radimo kako bismo se što je moguće bolje zaštitili od ovog (za sada) još prilično nepoznatog virusa.

Stomatološka ordinacija – sigurno mjesto i u vrijeme pandemije

Samo je nekolicina profesija mogla nastaviti svoj rad bez većih promjena i prilagodbi u “novom normalnom”, a jedna od njih je upravo – stomatologija. U stomatološkoj se ordinaciji praksa redovite dezinfekcije i sterilizacije provodi oduvijek. Kod svakog pacijenta koristi se jednokratni instrumentarij te je stomatolog obučen u zaštitnu opremu, a nakon termina se ordinacija temeljito dezinficira. To su sigurnosne procedure koje se u ozbiljnoj stomatološkoj ordinaciji strogo poštuju, nevezano uz pandemiju ili neki drugi novonastali utjecaj izvana. Pacijent za vrijeme posjete stomatologu može biti siguran da su poduzete najveće mjere zaštite od Korona virusa ili drugih prenosivih bolesti.

Za što bolju predodžbu što Vas kod posjete našoj ordinaciji čeka navodimo dodatne epidemiološke korake koje se provode čim uđete u čekaonicu i služe za Vašu i našu zaštitu :

  1. mjerenje temperature
  2. nošenje maski
  3. ispunjavanje upitnika
  4. primanje u ordinaciju točno u vrijeme termina kako bi se izbjegao kontakt s drugim pacijentima

Od pacijenta ne tražimo donošenje potvrda o Covid antigenskim ili PCR testovovima, ali očekujemo uzajamno odgovorno ponašanje odnosno da se u slučaju pojave sumnjivih simptoma (povišena temperatura, grlobolja, hunjavica i sl.) jave telefonski i odgode svoj termin.

Posebno želimo istaknuti još jednu našu prednost, a to je doktor Milan Arnautović, specijalist oralne kirurgije te je termin za specijalistički pregled moguće dogovoriti unutar svega nekoliko dana. Imati vlastitog oralnog kirurga u timu u ovom vremenu, kada su mnoge bolnice i druge ustanove smanjile kapacitete dostupnosti svojih specijalista, je velika prednost jer smo pacijentu u prilici ponuditi kompletnu stomatološku uslugu bez dugog čekanja.