Trebate nadomjestiti zub ili više njih? Saznajte u čemu je razlika između implantata i zubnog mosta.

Implantati ili zubni most?

I zubni most i implantat imaju isti cilj: nadomjestiti zub (ili više njih) koji nedostaje. 

Za početak malo stomatološke teorije kako bismo razjasnili o čemu je riječ kada govorimo o zubnom mostu, a o čemu kada govorimo o implantatu: zubni most je protetska konstrukcija koju čini niz od dvije ili više međusobno povezanih zubnih krunica pomoću kojih se popunjava nastala praznina u zubnom nizu. 

Kako bi se most čvrsto usidrio u ustima potrebni su mu kvalitetni nosači u čeljusti. Za nosače zubnog mosta mogu se iskoristiti ili prirodni susjedni zubi ili implantat(i). Susjedni zubi se u tom slučaju također moraju brusiti i presvući krunicom kako bi se na njih mogao pričvrstiti zubni most. Danas postoji široki izbor različitih kvalitetnih materijala od kojih se mogu izraditi zubne krunice/navlake (cirkon, potpuna E-max keramika i metal-keramika) i oni nam omogućuju nadopunjavanje nepotpunog zubnog luka u ne samo lijep nego i funkcionalan novi osmijeh. Novi keramički zubi više ne moraju izgledati umjetno i neprilagođeno vašoj anatomiji lica. Dapače, u rukama iskusnog stomatologa moguće je zubni most napraviti na takav način da i sami zaboravite da se radi o protetskom nadomjestku. 

Vijek trajanja ovakve vrste dentalnog rješenja je između 10 do 15 godina, ovisno o higijeni, zdravlju nosača i susjednih zubi, kao i o ponašanju čeljusne kosti na području gdje više nema korijena zuba. Naime, biološka reakcija tijela je da se čeljusna kost s vremenom povlači tamo gdje više nema zuba i zbog toga nastaju sve veća udubljenja u čeljusti što dovodi i do ugrožavanja ostalih zubi jer se sve više razmiču i naginju gubeći tako na stabilnosti. Posljedice toga mogu biti, osim onih estetskih, i deformacije zagriza. Važno je znati da se jednom izgubljena čeljusna kost teško može kasnije nadoknaditi. Stoga je pravovremena sanacija odgovarajućeg nadomjestka za zube ključna za dugovječnost fiksnog protetskog rješenja.

Za razliku od mosta, zubni implantati preuzimaju ulogu izgubljenog zubnog korijena. Dakle, ugrađuju se u samu čeljusnu kost i nisu vidljivi. Na njih se potom pričvršćuje nova zubna krunica. Prednost ovog implantološkog rješenja je što se u tom slučaju ne moraju brusiti susjedni zdravi zubi. To je posebno od koristi u situacijama kada nedostaje samo jedan ili dva zuba u zubnom luku, npr. kada zub izgubimo zbog udarca, izbijanja ili slične traume, pa se nadomjestak može savršeno uklopiti u preostali prirodni niz zubi. 

Još jedna velika prednost (kvalitetnog!) implantata je njegova biokompatibilnost i doživotna trajnost u ljudskom organizmu: tijelo ga prihvaća kao svoje i šalje mozgu impulse o postojanju zubnog korijena te zbog toga ne dolazi do povlačenja čeljusne kosti i deformacija u odnosu na ostale zube u čeljusti. Jako je važno koristiti implantate provjerenih Premium proizvođača jer su napravljeni od najkvalitetnijeg materijala, njihov dizajn je postignut dugogodišnjim medicinskim istraživanjima zbog čega su sigurni za zdravlje pacijenta, omogućuju jednostavno rukovanje prilikom ugradnje te nude velik izbor različitih tipova implantata za svaku situaciju. Na takvim implantatima se postižu optimalni protetski rezultati, osobito u zoni osmijeha. 

Kod izbora implantata savjetujte se kod specijalista za dentalnu implantologiju, najbolje kod oralnog kirurga, kako bi vam predložio odgovarajuću vrstu i marku implantata upravo za vašu situaciju.