Parodontitis je moguće uspješno liječiti

Parodontitis ili parodontna bolest (parodontoza/paradentoza) kronična je bakterijska infekcija potpornog aparata zuba. Bolest uzrokuju bakterije iz plaka i kamenca na loše počišćenim površinama zuba, stoga je dobra oralna higijena važna za prevenciju nastanka i u sprječavanju progresije parodontne bolesti.

Zbog bakterijske infekcije dolazi do upale, otečenosti i krvarenja zubnog mesa te postepenog gubitka koštane potpore zuba. Simptom koji pacijenti najčešće prijavljuju jest krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja.

Kod pušača, takvo krvarenje zna biti jedva zamjetno. Pacijenti često misle da se prilikom četkanja ozlijede četkicom pa zbog toga slabije četkaju, što nažalost dovodi do progresije bolesti. U uznapredovalim fazama parodontitisa zubi postaju pomični zbog gubitka koštane potpore oko zuba.

 3 stadija bolesti desni

Nekada i neugodan zadah (halitoza) može ukazivati na aktivan parodontitis. U terminalnoj fazi parodontitisa gubitak koštane potpore je prevelik što nažalost dovodi do gubitka zuba.

Rizični faktori za ubrzanu progresiju parodontitisa

Pušenje i dijabetes su najveći rizični faktori za ubrzanu progresiju parodontitisa i, nažalost, kod takvih pacijenata liječenje nije jednako uspješno kao kod zdravih nepušača. Trudnice su također rizična skupina jer u trudnoći parodontitis koji nije detektiran prije može brzo napredovati, a simptomi kao što su krvarenje zubnog mesa postanu naglašeniji.

Parodontitis je moguće liječiti, i to vrlo uspješno, međutim za uspjeh liječenja parodontitisa veoma je važna dobra suradnja pacijenta i doktora dentalne medicine.

Parodontitis

Liječenje parodontitisa

Liječenje parodontitisa zove se inicijalna terapija te se sastoji od uklanjanja uzroka bolesti – bakterija iz plaka i kamenca, profesionalnim čišćenjem i poliranjem površina zuba.
Uz to vrlo je važno da pacijent usvoji pravilnu tehniku četkanja zuba što uključuje i korištenje interdentalnih (međuzubnih) četkica ili zubnog konca kako bi se spriječilo nakupljanje novog plaka i kamenca.

Uz inicijalnu terapiju, doktor dentalne medicine može prepoznati i neadekvatne ispune, krunice ili mostove koji otežavaju četkanje ili pogoduju nastanku parodontitisa te takve nadomjeske popraviti ili zamijeniti. Pušačima se za uspješniju terapiju savjetuje prestanak pušenja, a u uznapredovalim fazama parodontitisa prestanak pušenja je i preduvjet za očuvanje vlastitih zuba.

Kod dijabetičara liječenjem parodontitisa može se i olakšati kontrola šećera u krvi.

Trudnice koje boluju od parodontitisa trebaju tijekom trudnoće dolaziti češće na profesionalno čišćenje i kontrole. Pacijenti kojima je dijagnosticiran parodontitis trebaju dolaziti na čišćenje i kontrole češće, svakih 3-4 mjeseca, ovisno o uznapredovalosti bolesti.

Uspješnim liječenjem zaustavljamo progresiju parodontitisa i zadržavamo zube koji bi bez liječenja bili izgubljeni.