Pravilna oralna higijena – sve što Vam treba kako bi zubi ostali zdravi

pravilna oralna higijena

Oni mudriji među nama znaju da se najveći rezultati u životu postižu provođenjem redovitih malih i ispravnih navika. Isto pravilo vrijedi i kada je riječ o održavanju pravilne oralne higijene: učinak od pranja zubi ovisi o tome koliko redovito i koliko temeljito ih čistimo. Na svu sreću, prošla su vremena kada se ljudima moralo objašnjavati zašto bi bilo dobro krenuti s pranjem zubi.

U društvenom smislu danas su čisti zubi i svjež dah općeprihvaćeni dio osnovnog bontona i pokazatelj našeg zdravlja, urednosti i drugih pozitivnih životnih navika. Našim osmijehom, pa tako i zubima, ostvarujemo prvi dojam o sebi kod drugih ljudi. Puno je toga što možemo dobiti ako izdvojimo 2 minute ujutro i navečer i posvetimo se našim zubima.

Provođenjem ispravne oralne higijene sprječavamo nastajanje karijesa, zubnog kamenca, pigmentacijskih mrlja i neugodnog zadaha. Redovita oralna higijena ne služi  samo estetici vašeg osmijeha, već je i ključ uspjeha u borbi protiv uobičajenih stomatoloških problema kao što su upale desni, gingivitis, nakupljanje zubnog kamenca i karijesa.

Neka Vam glavni cilj pri svakom pranju zubi bude: uklanjanje plaka. Plak nastaje taloženjem loših bakterija iz hrane koju jedemo i njegovim nakupljanjem nastaje zubni kamenac. Svaki put pri jelu, bakterije stvaraju kiseline koje mogu oštetiti zubnu caklinu i dovesti do upale desni ili razvoja karijesa.

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI ORALNU HIGIJENU:

  • Redovno četkati zube: minimalno dva puta na dan, po 2-3 minute
  • Koristite četkicu srednje tvrdoće, čija veličina odgovara Vašim ustima i s kojom lako možete dohvatiti sve površine zuba
  • Birajte paste za zube koje sadrže fluoride, ali i koje Vam odgovaraju po okusu
  • Koristite zubni konac i interdentalne četkice prije (ili nakon) svakog pranja– jedini alat s kojim se učinkovito uklanja plak između zuba
  • Obratite pažnju da ne četkate pregrubo zube jer na taj način riskirate nepotrebno ozljeđivanje desni.
  • Tehnika četkanja zubi koju preporučuju stomatolozi:  držite  četkicu pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni i laganim pritiskom je pomjerajte kružnim pokretima po zubima i zubnom mesu.
  • Svoju četkicu za zube mijenjajte svaka 2-3 mjeseca, ali i ranije ako osjetite da se istrošila.
  • Ne zaboravite na jezik! Svako jutro posebnom strugalicom očistite svoj jezik (ili prijeđite s četkicom preko njega). Odmah ćete primijetiti razliku u svježini daha.