Promjene koje se javljaju na zubima u trudnoći i važnost oralne higijene u trudnoći?

Mnogo je mitova o sigurnosti njege zuba tijekom trudnoće. Kao rezultat toga, trudnice dobivaju manje stomatološke skrbi nego kad nisu trudne. U našem osvrtu nastojali smo naglasiti važnost i sigurnost rutinske njege zuba za trudnice.

Vrlo je bitno naglasiti kako bi sve buduće majke kod planiranja trudnoće trebale prije začeća obaviti detaljan stomatološki pregled i kompletnu sanaciju zubala kako bi se eliminirali svi karijesi, upalni procesi te upale zubnog mesa. Svi postojeći karijesi i upalni procesi u tijelu pod utjecaja hormona u trudnoći mogu progredirati, te time dovesti do bolova, potrebe za antibioticima, a u nekim slučajevi i do bolničkog liječenja.

Liječenje i popravci zuba u trudnoći u hitnim slučajevima se mogu obaviti, ali generalno preporučujemo izbjegavanje svih invazivnijih zahvata. S druge strane, redovna kontrola u trudnoći može i mora biti redovita. Anesteziju izbjegavamo davati trudnicama u 1. i 3. trimestru trudnoće. Redovno čišćenje kamenca eliminira trudnički gingivitis koji je posljedica promijenjenog hormonskog statusa.

Zbog lošeg oralnog zdravlja u trudnoći, trudnice mogu doživjeti prijevremeni porod, malu porođajnu težinu djeteta, paradentozu, gingivitis, karijes, rasklimavanje zubi, suhoću usta ili erozije zuba.

Promjene koje se javljaju na zubima

Nema znanstvene osnove za vjerovanje da se fetalna potreba za kalcijem potrebnim za intrauterini rast (potpore za rast koji fetus dobiva od posteljice i majke) dobiva iz majčinih zuba i da svaka trudnoća ima zbog toga posljedicu gubitak zuba. Ovaj fenomen stomatolozi mogu objasniti na sljedeći način: mučnina i povraćanje javljaju se u 70% trudnoća. Povraćanje može negativno utjecati na oralnu higijenu i može izazvati eroziju cakline kod majke. Tijekom trudnoće dolazi do smanjenja koncentracije kalcija. Međutim, u količini ioniziranog kalcija nema razlike u usporedbi s razinama prije trudnoće, iako se koštana izmjena tijekom trudnoće udvostručuje. Povećanje oralnih higijenskih navika tijekom trudnoće pomoći će u prevenciji ovog problema. Trudnicama je uvijek svakako preporučljivo tijekom trudnoće piti nadopunu vitamina u obliku vitaminskih tableta koje se mogu kupiti u svakoj ljekarni. 

Zašto dolazi do pogoršanja oralnog zdravlja u trudnoći?

Pogoršanje oralnog i zubnog zdravlja tijekom trudnoće ovisi o sljedećim čimbenicima:

·         Tijekom prvih mjeseci trudnoće neke majke mogu imati povećan interes za nekim namirnicama, posebno za ugljikohidratima, a pranje zuba može biti zapostavljeno nakon što pojedu takvu hranu.

·         Trudnicama lakše krvari zubno meso zbog utjecaja hormona trudnoće (estrogena, progesterona) i posljedično mogu izbjegavati pranje zubi. Kao rezultat, povećava se bakterijski plak. Zato je bitno ustrajati na četkanju zuba usprkos krvarenju. 

·         Povraćanje, osobito tijekom prvih mjeseci trudnoće, povećava kiselost u ustima. Nakon povraćanja, u prvih nekoliko mjeseci, majka možda neće posvetiti dovoljno pažnje oralnoj njezi. Ako se zubi ne peru dovoljno, u ustima će se stvoriti kisela sredina. Bitno je naglasiti kako se nakon povraćanja zubi ne smiju četkati prvih 30 minuta, nego je nužno prvo zube neutralizirati ispiranjem vodom. Pasta za zube može biti preagresivna za caklinu koja je netom prije bila obložena kiselinom.

·         Protok sline se smanjuje. Iz tih razloga se u tom razdoblju povećava stvaranje karijesa. Slina je naš glavnim mehanizam remineralizacije cakline.

·         Majke mogu zanemariti vlastitu brigu o oralnom i zubnom zdravlju dok se bave zdravljem bebe, što pak uzrokuje pogoršanje oralnog zdravlja.

Iz navedenih razloga potrebno je u ovom razdoblju više pažnje posvetiti njezi zdravlja zubi.

Trudnoća i parodontna bolest

Istraživanja kažu da gotovo 60 do 75% trudnica ima gingivitis, ranu fazu parodontne bolesti koja se javlja kada desni postanu crveni i natečeni od upale koja se može pogoršati promjenom hormona tijekom trudnoće. Ako se gingivitis ne liječi, kost koja podupire zube može biti izgubljena. Zubi s malom koštanom potporom mogu postati pomični te može doći do gubitka zuba. Parodontoza se također povezuje s lošim ishodom trudnoće, uključujući prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu. Međutim, mehanizmi kako točno parodontoza može dovesti do nepovoljnog ishoda trudnoće još nisu u potpunosti razjašnjeni.

Trudnoća i zubni karijes

Trudnice također mogu biti izložene riziku od karijesa zbog promjena u prehrambenim navikama. Bitno je naglasiti kako majke ne bi smjele isprobavati hranu svoje djece s istom žlicom, jer se na taj način prenose bakterije iz usta majke u usta djeteta. Na taj način djeca već u vrlo ranoj dobi, s pojavom prvih zubića, dobivaju karijes mliječnih zuba. 

Osim toga, kod djece se često razvija navika uspavljivanja s bočicom u ustima. To sve također doprinosi ranom razvoju karijesa mliječnih zuba. Od napitaka za rehidraciju, djeca bi prije spavanja trebala piti samo vodu, a treba izbjegavati napitke bogate šećerom i kiselinama. Iako nije uvijek moguće da dijete zaspe bez bočice mlijeka, treba težiti tome da ne prođe duže od 8 sati između pranja zubi. Pranje zubi kod djece preporučljivo je već s nicanjem prvih zubića, a umjesto četkice tada se koristi nježna tkanina kojom se prebrišu zubi. U slobodnoj prodaji danas postoje brojne četkice s nježnim vlaknima s naglaskom od kojeg mjeseca djetetovog života se mogu koristiti.

Istraživanja kažu da djeca majki koje imaju visoku razinu neliječenog karijesa imaju više od 3x veću vjerojatnost da će imati karijes u djetinjstvu.

Važnost prehrane za zdravlje zuba tijekom trudnoće

Adekvatan unos hranjivih tvari ima pozitivne učinke na zdravlje. U tom razdoblju potrebno je da majka uzima 1200 – 1500 mg kalcija dnevno za sebe i  bebine kosti kako bi bile zdrave. Tijekom trudnoće majke bi trebale zadovoljiti svoje potrebe za kalcijem uzimanjem hrane bogate kalcijem kao što su mlijeko i mliječni proizvodi te zeleno lisnato povrće. Uz pravilnu prehranu i odgovarajuću brigu o oralnom zdravlju, tijekom trudnoće neće biti problema sa zubima. Prehrana tijekom trudnoće vrlo je važna za opće zdravlje i oralno zdravlje majke i djeteta. Razvoj djetetovih zubića tijekom trudnoće počinje u 5. i 6. tjednu trudnoće. Svrha hranjivih tvari koje se uzimaju u trudnoći je uravnotežiti tjelesne prehrambene potrebe i osigurati potrebnu energiju i hranjive tvari za normalan rast fetusa. 

Smjernice o prehrani tijekom cijele trudnoće u smislu oralnog i dentalnog zdravlja su sljedeće:

•      U uravnoteženoj prehrani potrebno je unositi voće, povrće, žitarice, mlijeko, mliječne proizvode, meso, ribu i jaja koji su bogati vitaminima A, C, D, kalcijem i fosforom.

•      Šećer treba izbjegavati što je više moguće, osobito između obroka. 

•      Treba izbjegavati sušeno voće i karamele.

•      Prehrana u ovom razdoblju utječe na zdravlje majke, ali i bebe koja će se roditi. Poznato je djelovanje vitamina A i D na stvaranje cakline. 

Preporuke naše pacijentice koja je u trudnoći uspješno očuvala zdravlje zubi

Iznimno smo ponosni na našu pacijenticu Antoniju koja je sačuvala izvanredno zdravlje zubi i zubnog mesa tijekom trudnoće.

Stoga vam donosimo njezin osvrt.

Antonija:  “Trudnoća je novo i promijenjeno stanje organizma žene, a poznato je da promjena razine hormona utječe na mnogo  toga u organizmu. Stomatolog me upoznao s uobičajenim promjenama do kojih može doći, ali i s onim na koje je potrebno reagirati i obratiti se stomatologu za pomoć. Problemi s kojima se susreću trudnice su upala desnih (gingivitis) i rizik od periodontitisa. Srećom dosljedna i visokokvalitetna svakodnevna rutina oralne higijene može spriječiti spomenute tegobe. Rutine koje su mi pomogle za očuvanje oralne higijene su sljedeće: pranje zubi  pravilnom tehnikom dva puta dnevno, ja sam u svojoj svakodnevici nastavila koristiti rutinu pranja zubi nakon jela (navika od nošenja aparatića) i čišćenje prostora između zubi.  Koristila sam međuzubne četkice, ponekad zubni konac. Najbolji saveznici za očuvanje oralne higijene koji su mi se pokazali zaista isplativi i vrijedni svake kune: električna zubna četkica i tuš i kvalitetna pasta za zube.

Pravilna prehrana te svakodnevna i redovita higijena usne šupljine temelj su dentalne prevencije i ključ oralnog zdravlja.  Svima nam je opće poznat negativan utjecaj rafiniranih šećera, gaziranih pića, te kave na oralno zdravlje posebice u trudnoći. Srećom nisam bila ljubitelj navedenih stvari prije trudnoće, pa mi smanjen unos istih nije predstavljao problem.  Trudim se da mi prehrana bude raznolika kako bi osigurala dovoljno vitamina i minerala u uravnoteženoj dnevnoj prehrani. Povećala sam unos vitamina C, te kalcija. ”