Sve što trebate znati o cirkon keramičkim krunicama

Cirkon keramika je idealan materijal za velike oralne rekonstrukcije tj. rehabilitacije gdje se u konstrukciju uključuju uglavnom svi preostali zubi gornje i donje čeljusti. Također se koristi i za samostalne restauracije poput krunica, kao i za manje mostove.

Prednosti cirkon keramike:

  • Karakterizira ju velika čvrstoća i odlična estetika. Ima stabilnu boju koja se ne mijenja kroz godine.
  • Biokompatibilna je – zubno meso ju “voli” i “prihvaća” kao da je prirodan zub. 
  • Za sve koji vode zdrav život važno je da nema metala u sastavu.
  • Potrebna je minimalno invazivna preparacija zuba. Zubi se mogu brusiti manje nego što je to potrebno za npr. metal keramičke krunice.

Proces izrade cirkon keramičkih krunica i mostova:

Prilikom velikih rekonstrukcija osmijeha poželjno je napraviti mock up (wax up). Mock up je simulacija finalnog rezultata i vašeg novog osmijeha. Kako bi ga napravili potrebno je uzeti situacijski otisak koji se šalje u dentalni laboratorij koji izrađuje wax up-model. Preko napravljenog modela se postavlja materijal za izradu privremenih zubi. Rezultat je fizička simulacija vašeg novog osmijeha koju postavljamo na vaše postojeće zube. Na ovaj način možete vidjeti kako će izgledati finalan rad te reći svoje želje i očekivanja o poziciji i obliku krunica.

Prvi korak u svakoj protetskoj rekonstrukciji je preparacija (brušenje) zuba. Zatim slijedi otisak pripremljenih zubi koji je moguće uzeti digitalno (korištenjem intraoralnog skenera- 3shape), kao i klasičnim putem (žlica + otisna masa). Sljedeći korak je predaja prototipa tj. probnih zubi koji omogućuju pacijentu da vidi izgled (duljina, širina i oblik zuba) te isproba funkciju (zagriz, žvakanje) i fonaciju (govor). Nakon što je pacijent zadovoljan s estetikom i funkcijom zubi slijedi izrada finalnog rada. 

U cijelom procesu izrade krunica u prosjeku je potrebno 4-5 termina: preparacija zubi, postava prototipa, proba konstrukcije, proba keramike te postava krunica. Za svakog pacijenta se vodi evidencija zahvata i fotodokumentacija (slike prije-poslije i tijekom proba) kako bi pacijent vidio kako je izgledao na početku, a kako na kraju.

Nakon završenog rada svaki pacijent dobije detaljne upute o pravilnom održavanju oralne higijene, ali je u svakom slučaju potrebno dolaziti na kontrole barem 2 puta godišnje kako bi osigurali dugoročnost Vašeg novog osmijeha!