Zubobolja i kako ju pobijediti

Još do jučer ste bili nepobjedivi: zdravi, snažni i nezaustavljivi, a onda vas je kao grom iz vedra neba pogodila – zubobolja. I sada se nalazite u vlastitom horor filmu u kojem vas proganjaju neizdrživa bol, strašno sijevanje kroz živac zuba i neugodno pulsiranje u zubu. Bježanje ili skrivanje u ovom scenariju je neizvedivo. Možda ste već neko vrijeme osjećali (i ignorirali) blage smetnje na toplo/hladno na zubima, a sada se ta smetnja razvija u sve nepodnošljive bolove. Tijelo sve jače reagira na bol koja se pojavila u zubu i izaziva oteklinu, glavobolju, povišenu temperaturu, nesanicu i sveopću iscrpljenost i razdražljivost. Da stvar bude još gora, zubobolja vas je vrlo vjerojatno snašla za vikend, na godišnjem odmoru, ili u zadnjim pripremama pred neki posebno važan događaj u životu; veliki poslovni sastanak ili noć uoči nekog slavlja. Potpuno ste paralizirani od boli, svi planovi su vam ugroženi i čini se kao da ova agonija nikad neće prestati.

Stop! Prestajemo uzmicati pred podmuklom zuboboljom i okrećemo se prema rješavanju, ili barem ublažavanju, bolne situacije.

Prvi korak je da razumijemo kako su bol u zubu mogli uzrokovati različiti čimbenici: karijes, upala zubnog mesa, nicanje zuba (najčešće umnjaka), popuštanje već dotrajalog ispuna zuba, neuspješno liječenje zuba, pretrpljena trauma zuba ili čeljusti od udarca, ali i prehlada, upala sinusa ili uhobolja. Moguća je i pojava manjih ranica unutar usta (afte) ali su one najčešće bezopasne i prođu same od sebe. Ponekad i povećani stres ili pad imuniteta mogu izazvati bolnu reakciju na već osjetljivom zubu.

Drugi korak je da potražimo odgovarajuću metodu za ublažavanje zubobolje. Možete si pomoći si kućnim pripravcima koja su se pokazali uspješnim u borbi protiv zubobolje, kao što su ispiranje mlakim čajem od kadulje ili slanom vodom, dezinfekcija usne šupljine malom količinom rakije ili kurkumom, aloe vera gel za smirenje desni ili čak i sirovi režanj češnjaka. Sve su to prirodni saveznici koji mogu pomoći u privremenom smanjenju razine zubobolje. No, za konkretnije olakšanje od boli ipak su nam potrebni lijekovi protiv boli poput ibuprofena ili paracetamola. Ekstremno bolna upala koja se može opisati više kao tupa bol u čeljusnoj kosti može upućivati na to da se radi o apscesu (nakupina gnoja koja obično nastaje uslijed bakterijske infekcije) ili nekom vrstom ciste, te će možda biti potrebno uzimanje antibiotika kako bi se upala smirila, ali samo uz konzultiranje s liječnikom.

Bitno je za naglasiti kako su ovo sve samo mjere za ublažavanje boli, no ne i rješavanje same zubobolje. Nažalost, za one najjače bolove koji dolaze iz samog živca zuba (pulpitis i nekroza) ne postoji rješenje ni iz kućne radinosti, ni od antibiotika, već je jedino rješenje hitan posjet stomatologu. Isti savjet vrijedi i kod pojave fistule na zubnom mesu koja je najčešće povezana s infekcijom u kosti. Vodite računa o tome kako spas i očuvanje bolnog zuba ovisi upravo o pravovremenoj posjeti stomatologu. Što se duže odugovlači sa stručnom i cjelovitom sanacijom zubobolje to je izvjesnije da će se ona ponoviti te da će oštećenje zuba biti (još) veće. Liječenje zuba se mora prilagoditi uzroku same zubobolje, a to je jedino moguće u suradnji sa stomatologom od vašeg povjerenja.